Teritoriul acoperit

Amplasat la congruența a doua județe (Gorj și Hunedoara), teritoriul acoperit de parteneriat este unul caracterizat de aceleași specificițati din punct de cultural, social și economic fiind astfel coerent și omogen.

Componența teritorială (suprafața) este următoarea:
-Comune în zona de nord a județului Gorj: Arcani ( 27,16 km2), Bălești (78,75 km2), Câlnic (64,22 km2), Godinești ( 51,99 km2 ), Lelești (30,18 km2 ), Peștișani (204,99 km2 ), Runcu (268,26 km2), Schela ( 87,07 km2), Stănești (100, 27 km2), Turcinești ( 30.19 km2 );
– Orașul Uricani ( 244,42 km2 ),în zona de sud a județului Hunedoara.
Teritoriul are o suprafață totală ( 10 comune + 1 oraș) de 1.187,50 km2.
Suprafața totală a comunelor este de 943,08 km2.
Suprafața totală a orașului este de 244,42 km2.

Zona include o întinsă suprafață montană, continuată cu o suprafață depresionară și încheiată în partea de sud de o suprafață lină, de luncă, cu aspect de câmpie. Zona montană – Munții Retezat și Munții Vâlcan (pe teritoriul UAT Uricani, Schela, Stănești, Runcu, Peștișani), zona colinară – Subcarpații Getici (Olteniei), zona ce strabate teritoriul UAT-urilor: Arcani, Bălești, Cânic, Godinești, Lelești, Peștișani, Runcu, Schela, Stănești și Turcinești. O descriere a teritoriului, facută de la nord la sud confirma diversitatea formelor de relief aflate în teritoriul analizat. Zona premontană, cu caracteristici de podiș, este acoperită de localitățile nordice ale orașului Uricani. Zona montană a teritoriului începe de pe raza orașului Uricani, cu Munții Retezat (Orașul Uricani este considerat poarta de intrare în Parcul Național Retezat) și se continua în Nordul Gorjului de Vest (Munții Vâlcan), în UAT Peștișani, Runcu, Schela, Stănești. Aceste localități includ și relief submontan (Subcarpații Getici). Zona subcarpatică continuă cu dealuri line în UAT Lelești, Godinești, Peștișani, Runcu, Schela și Arcani. Astfel, comunele Arcani, Bălești, Câlnic și Godinești aflate în partea de sud a teritoriului beneficiază de spații întinse favorabile agriculturii. Relieful predominant montan și submontan, peisajele inedite, oferă teritoriului un important patrimoniu turistic.
În teritoriul acoperit de GAL Cheile Sohodolului există suprafețe incluse în zona Natura 2000, precum și situri: SIT RETEZAT, SIT DEFILEUL JIULUI și SIT NORDUL GORJULUI DE VEST. ). Un număr de 8 UAT – uri se regăsesc în zone cu valoare naturală ridicată (Arcani, Lelești, Peștișani, Runcu, Schela, Stănești, Turcinești și Uricani).
Peisaje deosebite, chei naturale,  avenuri și izbucuri, peșteri și trasee de alpinism, lacuri de acumulare și iazuri, trasee montane și posibilități de cicloturism sunt doar câteva elemente care definesc potențialul turistic oferit de relieful teritoriului.

DOMENIUL SOCIAL:
Potențialul social este evidențiat de serviciile publice furnizate populației care sunt îndreptate spre asigurarea sănătății, nivelului de bunăstare materială, capacității de a obține o educație, dezvoltării culturale, accesului la informație, posibilității de mișcare, precum și a infrastructurii de bază al acestui sector. Aceste servicii sunt oferite atât de către UAT-uri prin compartimentele specializate, cât și de către ONG-uri.
În cadrul ședințelor de animare a teritoriului s-a identificat existența grupurilor vulnerabile supuse riscului de marginalizare și excluziune socială: copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, copii și tineri lipsiți de îngrijire și sprijin parental, persoane vârstnice singure sau dependente, persoane cu dizabilităţi, persoane care trăiesc în comunități marginalizate. Serviciile asigurate de administrația publică locală și câteva ONG-uri sunt insuficient dezvoltate în acest sector și este necesară o intervenție pentru reducerea riscurilor identificate.
Obiectivele strategice ale dezvoltării serviciilor infrastructurii sociale vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, îmbunătăţirea bunăstării lor şi a longevităţii, formarea generațiilor creative şi sănătoase.

ECONOMIA:
Potențialul economic al teritoriului acoperit de cele 11 localități are ca fundament resurse forestiere, resurse hidroenergetice, resurse de cărbuni, resurse de calcar, zone cu cantități importante de piatra și agregate minerale, resurse de argila. Este preponderent un cadrul natural favorabil turismului/agroturismului, turismului cultural, religios și gastronomic. Pe teritoriul GAL C.S există agenți economici care activează în domeniul producției, în domeniul forestier, fie prestează servicii turistice sau alte tipuri de servicii, etc.
La nivelul anului 2021, numărul mediu de angajați era de 3720 persoane, cu tendințe de scădere.
Orașul Uricani, a constituit în epoca comunistă un centru important de extracție a cărbunelui ce oferea localnicilor 4000 de locuri de muncă. Începând cu anii 90 minele au început să se închidă, iar numărul de locuri de muncă și veniturile să se reducă. Fiind amplasat în proximitatea stațiunilor montane Straja și Vâlcan, Uricaniul are un mare potențial turistic și cultural ce poate constitui baza unei dezvoltări economice în viitor.
Județul Gorj este unul cu o industrie monodirectională, bazată în special pe Complexul Energetic Oltenia care asigură locuri de muncă pentru aproximativ 13 000 de locuitori. Pactul Verde European propune reducerea emisiilor poluante cu 60% față de anul de referință 1990, pană în anul 2030. În concluzie viitorul acestei industrii nu este unul foarte promițător și multe familii vor fi în situația de a fi lipsite de venituri.
In acest context, domeniile cu mare potențial în teritoriul GAL sunt turismul, producția și activități conexe industriei turismului.
Nevoile și oportunitățile identificate la nivelul teritoriului sunt comune, prin urmare direcțiile de dezvoltare sunt aceleași. Implementarea strategiei de dezvoltare 2023-2027, va continua dezvoltarea integrată și omogenă a întregului teritoriu.

DOMENIUL CULTURAL:
Potențialul cultural al zonei este conturat de existența monumentelor istorice, a caselor memoriale, a bisericiilor, a meșteșugurilor tradiționale, precum și a altor elemente culturale materiale și imateriale. Din cele mai vechi timpuri locuitorii din nordul și sudul Masivului Vâlcan (momârlanii și oltenii) au colaborat și au făcut schimburi de produse agricole, au împrumutat obiceiuri și au influențat evoluția portului popular cu diferite motive caracteristice. Utilizând ca rute de acces văile Cheile Sohodolului, Cheile Șușitei Verzi, Valea Susenilor, locuitorii din cele două județe vecine au menținut o relație de colaborare și s-au sprijinit în perioadele grele ale istoriei. Astfel întreaga zonă a devenit una coerentă și omogenă, parteneriatul ce stă la baza dezvoltării și implementarii strategiilor Gal fiind o confirmare a legăturilor puternice.
Pe teritoriul GAL CS, mai precis în comuna Peștișani s-a născut Constantin Brâncuși, marele sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
În comuna Runcu s-au născut doua dintre cele mai importante personalități ale vieții culturale românesti: Maria Apostol – interpretă de muzică populară ( câștigatoare a trofeului Floarea din Gradină) și Ion Cănăvoiu – poet, prozator, traducător și epigramist.
Evenimente culturale: Simpozion -Constantin Brancuși, Festivalul Romania autentică, Festivalul -film în sat, Festivalul răciturilor, Festivalul folcloric- Maria Apostol, Festivalul folcloric al tineretului de la Godinești, Răsunet în Poiana lui Mihai, Festivalul verzei de Bălești, Gorjul tradițional- pastorala Floriilor, Atelierul internațional de poezie Serile la Brădiceni, Festivalul internațional de creație umoristică Ion Canavoiu, Nedeia de la Câmpul lui Neag.
Evenimente sportive: Etapa anuală în Campionatul National de Off Road (Runcu), Oslea Hike&Ride Challenge (Uricani), Oslea Run (Uricani), Retezat SkyRace (Uricani).
În ceea ce privește valorificarea potenţialului activităţilor meșteșugărești este nevoie de dezvoltarea infrastructurii și amenajarea locațiilor potrivite desfășurării unor ateliere (olărit, pictură, prelucrare lână, tâmplărie etc) ce ar putea facilita iniţiativele în acest domeniu.
Studiile recente indică preferinţe în creştere pentru turismul cultural şi istoric, astfel localităţile ce păstrează mărturii autentice reprezintă adevărate resurse pentru dezvoltarea economică şi pentru păstrarea identităţii culturale.

ga('require', 'displayfeatures'); ga('require', 'linkid'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');