“Ospat la conac in Runcu Gorjului”, eveniment organizat de catre Asociatia GAL Cheile Sohodolului, s-a dorit a fi un bun prilej de a pune laolalta cele mai importante valori ale zonei de nord din teritoriul Gal.

In curtea conacului “La Colonelu”, reședința a Majestății Sale Regele Mihai I la sfărșitul celui de-al doilea razboi mondial, oaspeții au avut ocazia de a interacționa cu producători de miere de albine si produse asociate, meșteri populari care au prezentat tehnica de realizare a țesăturilor metoda tradițională precum și să asculte istoria de peste 500 de ani a familiei ce administrează conacul incărcat de istorie. Au contribuit la organizare voluntarii asociației și au participat direct beneficiari de finanțare din teritoriul eligibil GAL Cheile Sohodolului.

Nu au lipsit din peisaj preparate locale, unele dintre ele simple dar pline de savoare. Odată inceput ospățul cu brănză de oi, șuncă de casa, salata de fasole verde, pate de casa, legume proaspete din gradina, zacusca de mănătarci si o fasole bătuta cu usturoi, si-a găsit locul o varza tradițională cu cărnați de la garnița. După o mica pauza de siesta, chisalita de prune si visine ingrosata cu malai a starnit curiozitatea tuturor, iar dovleacul cu lapte si vanilie a desavarsit experienta gustativa. Cornuletele cu rahat si lubeniță rece au completat praznicul pregătit cu mare drag de către echipa de prieteni reunita: angajati ai asociatiei, voluntari, colaboratori, bunici, vecini, pe scurt comunitatea locala. A fost momentul perfect pentru transferul de obiceiuri culinare, retete si tehnici de gatit intre generatia care a pregatit mancare pentru a hrani familia si generatiile care simt ca aceste lucruri nu trebuie sa se piarda fiindca ele stau la baza identitatii noastre culturale. Aflandu-ne in zona cu potential viticol, nu putea lipsi degustarea renumitului vin de Runcu, “licoarea ce aseaza la masa oameni necunoscuți si ridica de la masa prieteni”.

Ce poate fi mai plăcut după o masa copioasa decăt o plimbare in sat pentru a cunoaște specificul arhitectural local si a afla povestile despre aurul haiducilor ascuns  in peșterile din Cheile Sohodolului, precum si legenda de la Toaia Dracilor.

 

ga('require', 'displayfeatures'); ga('require', 'linkid'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');